După lungile dezbateri privitoare asumare BREXIT-ului, Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la un acord în ceea ce privește protecția mărcilor europene deja înregistrate la EUIPO.

Începând cu data 1 ianuarie 2021, toate mărcile care au fost deja înregistrate la nivel european până in acel moment, vor beneficia de valabilitate și protecție pe terirotoriul Marii Britaniii. Potrivit Tratatului de retragere a Regatului Unit și Irlandei de Nord din Uniunea Europeana, toate mărcile europene înregistrate până la data expirării perioadei de tranziție (31 decembrie 2020) vor primi protecție și în Marea Britanie.

Oficiul național de proprietate industrială din Marea Britanie (IPO). va acorda gratuit protecție tuturor mărcilor europene înregistrate, efectuând înregistrarea lor locală cu păstrarea numărul de înregistrare al mărcii, careia i se va acorda un indicativ local.

Ce se va întâmpla cu cererile de marcă europeană care nu vor fi soluționate până la data de 31 decembrie 2020?

Cererile de marcă europeană depuse după expirarea perioadei de tranziție, nu vor avea protecție și în Regatul Unit. Pentru a beneficia de transpunerea mărcii europene într-o marcă britanică, clonă a mărcii europene, procedura trebuie să fie definitivată până la data de 31 decembrie 2020.

Oficiul Britanic oferă o ca și soluție acordarea unei perioade de grație de 9 luni, respectiv până la data de 30 septembrie 2021 pentru a putea efectua înregistrările. În aceste cazuri, titularul de marcă europeană va trebui să achite taxele pentru o marcă britanică, iar aceasta din urmă va beneficia de aceeași dată de protecție precum marca europeană. Mai exact, crearea unei mărci duplicat în care să se transpună cea europeană va presupune achitarea unori costuri suplimentare.

Recomandarea pentru companiile românești care comercializează produse sau servicii pe teritoriul Regatului Unit, să facă actualizarea protectiei mărcilor deținute pe acest teritoriu, pentru a evita roscul apariției exclusivității.

Trade Protect oferă servicii de înregistrare a mărcilor pe teritoriul Regatului Unit, piață pe care are o vastă experiență și un important portofoliu de clienți.

Scrie un comentariu:

*

Your email address will not be published.

Sellmark Media SRL, CUI 37731328

logo-footer

© 2023 Trade Protect

logo-footer
logo-footer
logo-footer