Înregistrare marcă comunitară
Aspecte care contează
Marca comunitară va putea fi înregistrată de către orice persoană fizică sau juridică care îndeplinește una dintre următoarele condiții:
- are naționalitatea unui stat membru al U.E., al unui stat membru al Convenției de la Paris sau al Organizației Mondiale a Comerțului;
- are domiciliul, sediul sau o întreprindere industrială sau comercială efectivă și serioasă pe teritoriul U.E., pe teritoriul unui stat membru al Convenției de la Paris sau al Organizației Mondiale a Comerțului.
Rezolvarea conflictului dintre marca comunitară și cea națională are la bază vechimea înregistrări acestora. Dacă marca națională a fost înregistrată înaintea celei comunitare, atunci se va putea interzice utilizarea mărcii comunitare în nouă țară membră a U.E.
Dacă marca națională a fost înregistrată ulterior mărcii comunitare, titularul mărcii comunitare poate solicita în instanță anularea mărcii naționale.
- înregistrarea mărcii în cadrul tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene, efectuată printr-o singură procedură de înregistrare, simplificată și cu un cost mai mic comparativ cu depunerea cererii separat în fiecare stat membru;
- plata unei taxe unice în locul plății taxelor individuale către fiecare oficiu național;
- necondiționarea existenței înregistrării mărcii la nivel național, înainte de a depune cererea de înregistrare la nivelul țărilor membre U.E.;
- utilizarea mărcii într-un stat membru determină validitatea mărcii în ansamblul U.E. și permite evitarea decăderii mărcii pe motiv de nefolosire pentru o perioadă neîntreruptă de 5 ani de zile;
- aderarea Comuniății la Protocolul privind Aranjamentul de la Madrid permite un acces mai larg titularilor de marcă care doresc să-și înregistreze mărcile la nivel internațional, permițând ca o cerere de marcă comunitară să constituie baza unei cereri de marcă internațională.
Modificarea mărcii în timpul procedurii de înregistrare a acesteia sau de reînnoire va fi posibilă decât dacă aceasta nu afectează substanțial marca respectivă.
Consiliere specializată
Vrei să înregistrezi o marcă comunitară și să elimini orice grijă în această privință? Echipa Trade Protect te poate consilia în cadrul acestui proces.
Procedura de înregistrare a unei mărci comunitare cuprinde etapa de depunere a cererii, examinare și publicare a acesteia. Dacă sunt îndeplinite condițiile aferente iar cererea nu a avut formulată nici o opoziție sau opoziția nu a fost adminsă, marca va putea fi publicată ca și marcă comunitară după efectuarea plății de înregistrare a acesteia.