
Într-o societate bazată foarte mult pe consum, există o abundență de produse pe piață, regăsite totodată într-o varietate de sortimente. În aceste condiții, posibilitatea de identificare și de distingere a produsului este absolut esențială, atât pentru producător, cât și pentru cumpărător.
Marca reprezintă una dintre cele mai importante arme folosite în marketingul unei companii, contribuind la definirea brandului și dobândirea unei reputații în piață. Foarte uzual, deciziile făcute de consumatori au loc mai întâi în minte acestora, fiind bazate pe imaginea mentală formată despre un produs. Astfel, de multe ori, marca este cea care influențează și determină într-o mare măsură „fidelizarea” consumatorilor, reprezentând un avantaj competitiv în fața concurenței: consumatorul prețuiește marca pentru setul de calități pe care aceasta le promite, pentru continuitatea pe care aceasta o are în piață și pentru recunoașterea ei de către publicul larg. Majoritatea studiilor arată că de foarte multe ori clienții sunt gata să plătească mai mult pentru un produs sau serviciu comercializat sub o marcă cunoscută.
Toate brandurile mari cunoscute în prezent,la momentul la care au luat naștere au fost unele anonime. Majoritatea celor care au atins succesul, au devenit cunoscute după ani și ani în care logo-uri, inscripții sau sloganuri relativ banale au fost expuse de sute de mii sau chiar milioane de ori în fața consumatorilor. Rezultatul în reprezintă ușoara asociere a acestora cu bunurile sau serviciile furnizate de către deținătorii acestora.
Pentru a le folosi în siguranță, acei oameni de afaceri le-au înregistrat ca mărci la diferite organisme relevante și acreditate (ex. OSIM pentru teritoriul României, EUIPO pentru spațiul comunitar, IPO pentru teritoriul Marii Britanii), dobândind astfel dreptul exlcusiv de a le folosi.
Cât de mult cântăresc aceste aspecte în rândul antreprenorilor români?
Cei mai mulți antreprenori din țara noastră au în vedere doar înființarea societății comerciale, însă nu și protejarea numelui acesteia, de multe ori nici după validarea cu succes a afacerii inițiate. Acest lucru poate reprezenta una dintre barierele din calea dezvoltării acesteia și poate conduce la pierderi importante de bani sau chiar a business-ului în sine.
O marcă înregistrată este mai ușor de recunoscut, atâta timp cât este și promovată constant însa conferirea protecției vă asigură că în urma acțiunilor de promovare, imaginea promovată va fi ținută sub controlul dvs.
Motivele pentru înregistrarea unei mărci sunt multiple, iar oamenii de afaceri români au început să înțeleagă beneficiile unei astfel de acțiuni. Indiferent de tipul de produs sau serviciu comercializat, o marcă poate asigura recunoașterea unei firme si crearea unei identități, însă și fidelizarea clientilor dupa perioade mult mai scurte în comparație cu păstrarea anonimității pe o piață în care se cere cât mai mult ieșirea în evidență în rândul consumatorilor.
La nivel național, în România, înregistrarea unei mărci se face la OSIM, în condițiile Legii 84/1998. Odată cu depunerea cererii de înregistrare, trebuie achitate și taxele pentru înregistrare. Acestea variază în funcție de tipul de marcă și de numărul de clase de protecție (fiecare clasă cuprinde o serie de termeni din acea clasă pentru a permite o mai bună definire a produselor sau serviciilor care urmează a fi protejate).
Trebuie reținut că întreg procesul poate dura luni de zile, existând termene flexibile pe parcursul procedurii, însă un termen cert este cel de 2 luni, în care orice persoană interesată poate formula o opoziție la cererea de înregistrare.
Premergător depunerii cererii, un aspect foarte important îl constituie efectuarea unei cercetări documentare de marcă, pentru a vă asigura că nu există o marcă deja înregistrată și pentru a anticipa eventualele opoziții care ar putea fi depuse la cererea de înregistrare.
Trade Protect oferă servicii de înregistrare a mărcilor pe teritoriul României, al Uniunii Europene și al Marii Britanii, garantând contractual pentru serviciile asumate.
Scrie un comentariu: